De omgeving

De barn ligt in de North Pennines, in 1988 uitgeroepen tot een Area of Outstanding Natural Beauty (AONB). Het is een open heuvellandschap met heide en grasland, waarop in de late zomer tot het voorjaar schapen grazen en in de zomer hooi wordt verzameld. Kenmerkend zijn de “dry stone walls” en de overgebleven bouwwerken van de lood- en zilvermijnen. Nenthead was het centrum van deze mijnbouw en heeft een interessant museum (Nenthead Mines Heritage Centre). Het dorp werd in het midden van de 18e eeuw gebouwd voor de mijnwerkers en geëxploiteerd door de Quakers. De “Community shop” in het dorp was de bibliotheek, waar ook onderwijs werd gegeven. Nenthead beroemt zich één van de hoogst gelegen dorpen van Engeland te zijn (500 meter) en het dorp met de eerste straatverlichting in Engeland. Het is ook een belangrijke pleisterplaats voor de Coast to Coast (C2C) fietsroute.  

Het weer

Wie voor de North Pennines als vakantiebestemming kiest, kiest voor natuur, wandelen, wind en stilte. Omdat de Barn hoog gelegen is (1500 voet, 500 meter), kan het er kouder zijn dan u wellicht zou verwachten. Het is daarom goed hier met kleding rekening te houden.

De boodschappen

Beneden in het dorp is de “Community Shop” (5 minuten lopen). Hier kunt u terecht voor de primaire levensbehoeften, waaronder een krant. Voor meer uitgebreid winkelen is Alston (10 miles) de eerste gelegenheid. Hier zijn ook de VVV (schuin tegenover de kerk), een bank (HSBC), een co-op en een outdoor shop. Grotere inkopen zijn mogelijk in Hexham (40 miles) of Penrith (50 miles). En natuurlijk in Newcastle, Durham en Carlisle.

Maaltijden buitenshuis

Het dichtst bij huis is The Miners Arms, de pub van Nenthead. Zij hebben een eenvoudige kaart. Er schijnt een goed restaurant te zijn in Overwater (aan de andere kant van de weg) maar dit was steeds gesloten (alleen 's zomers open ?) als wij er waren.

Uit eigen ervaring kunnen we aanbevelen: Nenthall (aan de straatweg halverwege Alston), Alston house (in Alston bij de markt links, T-kruising links), en Allendale Inn (marktplein Allendale, 12 mile).

Maar voor andere ervaringen houden wij ons aanbevolen.

Home     Welkom       Cotterill Barn        Foto’s         Omgeving        Tarieven        Reserveren        Links